Een Italiaanse motorrijder heeft een ongeluk overleefd waarbij zijn hart 90 graden werd gedraaid en rechts in zijn borstkas kwam te zitten. Volgens zijn artsen, die het voorval beschrijven in het New England Journal of Medicine, heeft de man veel geluk gehad.

De verwonding kwam aan het licht toen de arts op de EHBO-afdeling de hartslag van de man zocht en niet vond. Op een röntgenfoto bleek toen dat het hart op een andere plek terechtgekomen was.

De artsen denken dat de verwonding niet werd veroorzaakt door de klap van het ongeluk, maar waarschijnlijk later is ontstaan door een verwonding aan zijn longen. Daardoor lekte er lucht in zijn borstkas en draaide zijn hart door de opgelopen druk.

De 48-jarige man merkte zelf weinig van het euvel; hij was nog bij kennis en alert. Wel was zijn bloeddruk lager, doordat de aorta afgeknepen werd door de draai. Daarnaast had hij gebroken ribben en een gescheurde milt door het ongeluk.

De artsen konden het hart terug naar links draaien door de lucht uit de borstkas te halen. Binnen een dag zat het orgaan toen weer op zijn plek. Foto's