Kaalheid is in Japan allesbehalve hip. Sterker nog: het wordt gezien als een enorme schande. Maar de eigenaar van een restaurant in hoofdstad Tokyo denkt daar anders over. Daar krijgen kalende klanten allerlei privileges en kortingen, juist omdat ze kaal zijn.

Het hippe restaurant in hart centrum van de miljoenenstad vindt dat men kale plekken op het hoofd moet omarmen. “Kaalheid is een groot probleem in Japan, maar in Hollywood is een groot aantal sterren dat het helemaal niet erg vindt om kaal te zijn. Ze zijn er zelfs trots op”, zegt eigenaresse Yoshiko Toyoda tegen persbureau Reuters. “Het leek me een goed idee om die gedachte hier in Japan aan te moedigen.”

Haarloze klanten krijgen een korting van 500 yen, wat neerkomt op ongeveer 3,50 euro. Groepen kalende mannen krijgen ieder vijfde drankje gratis.
Op de muur van het restaurant hangen allerlei posters waarop kaalheid gepropageerd wordt. ‘Wees kaal. Wees trots’, staat er op één. Op een ander staat een quizvraag over het land met het hoogste percentage kale mannen (antwoord: Tsjechië, met 43 procent van de mannelijke bevolking).

In Japan krijgt 26 procent van de mannen last van kale plekken op het hoofd. Dat is deels genetisch bepaald, maar volgens wetenschappers speelt de chronische stress, waar veel Japanners aan lijden, ook een grote rol.