Afgelopen woensdag verleenden de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht ontheffing voor het vangen en vergassen van ganzen tot 20 kilometer rondom Schiphol. Het doden van een deel van de 50.000 ganzen in het gebied zou nodig zijn voor de verkeersveiligheid. Vorig jaar zijn er 10.000 ganzen vergast.

Niet alle soorten ganzen mogen worden gedood, maar het aantal te doden ganzen is niet afgesproken. Dat betekent dat het weer om een groot aantal dieren kan gaan. De Faunabescherming heeft vorig jaar tevergeefs geprobeerd het doden te verbieden.

En dat terwijl er ook andere manieren zijn om de ganzen uit het gebied te weren. Valkeniers inzetten is er één, maar volgens een Schipholwoordvoerder is het effect van de valken “beperkt en slechts tijdelijk.” Een andere manier is het gebruiken van een robotvogel.

Een robotvogel kan de hele dag en nacht, en zonder moe te worden, hinderlijk aanwezig zijn. Daarmee heeft hij een groot voordeel ten opzichte van de valken van de valkeniers want die raken wel uitgeput. Clear Flight Solutions, de maker van de robotvogel RoBird, is al bezig met de ontwikkeling van een twee keer zo grote robotvogel. Samen met een ander oogst- en maaibeleid en het omschakelen naar grassoorten waar ganzen niet van houden, zou het een vredelievende oplossing kunnen zijn.