Het Utrechtse park Lepelenburg leek zaterdagmiddag op een grote begraafplaats. Door het plaatsen van meer dan achtduizend houten kruisjes wil de Partij voor de Dieren aandacht vragen voor ganzen die de zomer in Nederland doorbrengen en worden afgeschoten of vergast. Door het aanleggen van een 'kerkhof' kunnen de ganzen volgens de partij worden herdacht.

De PvdD vindt vooral het vergassen 'nodeloos wreed' en wil alternatieven. Lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van de dierenpartij Natasja Oerlemans zou om 12.00 uur het laatste kruisje in de grond hebben geslagen.

Doordat er volgens de partij meer ganzen in Nederland verblijven, roept dit weerstand op bij agrariŽrs, omdat de dieren hun gras opeten en voor economische schade zorgen. De provincie Utrecht besloot volgens de dierenpartij om een deel van de ganzen te vergassen met CO2. De partij vindt dit een gruwelijke methode, aangezien het drie minuten duurt voordat de dieren dood zijn. Uit onderzoek zou blijken dat de dieren nog een tijdje bij bewustzijn zijn en veel pijn hebben.

De partij stelt voor om witte klaver te zaaien, omdat dit voor ganzen aantrekkelijker zou zijn dan gras. Ook zou er gebruikgemaakt kunnen worden van ganzenverjagers.