EINDHOVEN - Pokémon Go is een regelrechte hit, maar Pokémontrainers worden in hun zoektocht naar de virtuele beestjes naar de vreemdste plekken gestuurd. Van begraafplaatsen, ziekenhuizen, schoolgebouwen tot moskeeën en treinstations. Omroep Brabant kroop in de huid van Ash Ketchum en ging op zoek naar de gekste Pokéstops en Pokégyms die in Brabant te vinden zijn.

Voor de eerste opmerkelijke Pokéstop hoefden we niet lang te zoeken. Op de parkeerplaats van Omroep Brabant staat een mastpaal die als Pokéstop dient. Ook hier kunnen trainers dus Pokéballs en ervaringspunten verdienen.

Andere opmerkelijke Pokéstops/Pokégyms in Brabant:

“Niet zo gezellig, deze Pokégym in Tilburg”, schrijft game-expert Ron Vorstermans op zijn Twitter. Daarmee drukt de Omroep Brabant-journalist zich nog zacht uit. De begraafplaats aan de Hoflaan in Tilburg is zonder meer de meest lugubere Gym die in Brabant te vinden is. Ook ene Niels is verbaasd: “Wtf, Pokémon Go. Ik zit midden op een kerkhof in Tilburg”, schrijft hij op Twitter.

Tientallen Pokémontrainers worden naar kerken, moskeeën en synagogen over heel Nederland gestuurd. Eén van die kerken is de Willibrordkerk aan de Kwartierenlaan in Den Bosch. In de Verenigde Staten is het al voorgevallen dat Pokémontrainers tijdens een begrafenis een kerk binnenliepen. Dergelijke taferelen zijn in Den Bosch (gelukkig) nog niet voorgevallen.

Veel ondernemers ervaren overlast omdat hun pand een Pokéstop is, maar bij De Effenaar zijn ze maar wat blij en ontvangen ze de Pokémontrainers met open armen. “Yes yes. De Effenaar is een PokéStop en dat betekent gratis Pokéballs”, schrijft het poppodium op Twitter.

Het zal je maar gebeuren: tientallen jongvolwassenen die zich met een mobiel in hun handen voor je huis verzamelen. Johan van der Lee uit Waspik weet er alles van. Sinds de lancering van Pokémon Go wemelt het van de trainers in het grasperkje voor zijn huis. “Er stoppen zeker 150 auto’s per dag, de afgelopen twee dagen. En we beginnen er aardig last van te krijgen."

“Opdat wij niet vergeten”, staat in het steen gekerfd. Op de hoek Wilhelminasingel/van de Heuvelstraat in Oss staat een monument om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Waar maar raar: ook dit beeld dient als Pokéstop waar trainers op af komen. Ongepast, of een bijzondere manier om extra aandacht voor het monument te krijgen?

Tips van Omroep Brabant-lezers:
- Begraafplaats aan Zesgehuchten in Geldrop
- Antonius Abtkerk aan Pastoor van Winkelstraat in Schaijk
- Restaurant 't Bomenpark aan de Vorsselweg in Heesch
- Monument 'Cuijkse joden' aan Grotestraat in Cuijk
- Jodenmonument aan Rapenstraat in Boxmeer

Liever geen Pokéstop?
Voor bedrijven of organisaties die liever niet willen dat hun terrein wordt gebruikt voor Pokémon Go, is er hoop: zij kunnen een verzoek indienen via de website van de ontwikkelaar van het spel, Niantic.

Spoorbeheerder ProRail liet eerder weten contact te hebben opgenomen met Niantic om te voorkomen dat nog langer mensen, turend op hun smartphone, langs het spoor op zoek gaan naar virtuele Pokémon-figuren. “Je moet er toch niet aan denken dat speurneuzen onder de trein komen. Laat het spelletje niet het einde van je leven worden'', aldus een woordvoerder.