Geen overvolle kledingkast meer en ongedragen shirtjes die met de kledingzak meegaan. Binnenkort kunnen modebewuste Utrechters hun kleren lenen bij de kledingbibliotheek.

Het begon allemaal met een afstudeeronderzoek naar winkelbeleving door HKU-student Evita. “Ik kwam erachter dat mensen steeds minder geneigd zijn om dingen, zoals een auto of gereedschap, te bezitten maar dat ze het liever lenen. Ik kreeg daardoor het idee om een kledingbibliotheek te beginnen. Toen ik dat tegen twee van mijn vriendinnen vertelde, waren ze meteen enthousiast en wilden ze meedoen.”

De kleding die geleend kan worden, komt van Humana, vertelt Evita. “Volgende week kunnen we 600 kilo kleding bij ze ophalen. Al die kleren worden vervolgens door jonge designers uit Utrecht omgetoverd tot nieuwe kledingstukken.”

Het lenen van kleding kan via een abonnement of strippenkaart. Evita: “Voor de prijs van één shirtje, 10 à 15 euro per maand, kun je vier à vijf kledingstukken lenen.”

De kledingbibliotheek is in gesprek met twee partijen voor een ruimte Evita: “Het is heel ambitieus, maar in juni hopen we te kunnen beginnen. En ik beschouw onze missie als geslaagd als iemand in zijn onderbroek bij ons voor de deur staat om vervolgens met een kopje koffie erbij een hele outfit uit te kiezen.”