Als je wil dat je kind gezond eet, vertel er dan niet bij dat het eten gezond is. Dat werkt averechts volgens onderzoekers van de universiteit van Chicago.
Grappig is dat kinderen maar één kenmerk aan voedsel kunnen koppelen: iets is óf lekker óf gezond, maar niet allebei. Dus als ouders benadrukken hoe gezond een appel is, dan denken kinderen dat hij niet zo lekker zal smaken. Ze hebben liever iets lekkers dan iets gezonds dus dan eten ze minder appels. Beter zeg je dus als welwillende ouder dat een appel lekker is en laat je het hele gezondheidsaspect achterwege.
Dat blijkt uit een onderzoek bij kleuters van drie tot vijf jaar. De kleuters kregen een verhaal te horen over een meisje dat volkoren crackers at voor ze ging spelen. De ene groep kreeg een versie te horen waarin werd gezegd hoe gezond de crackers waren. De andere groep kreeg geen verdere informatie over de crackers. De kinderen die de gezonde boodschap hadden aangehoord, aten minder crackers.
Uit een eerdere studie kwam een soortgelijk resultaat: negen tot elfjarigen prefereerden een drankje dat ‘New Drink’ heette boven een drankje met de naam ‘New Health Drink’.