De Belastingdienst is 15 tot 21 miljoen aan belastingen misgelopen doordat een autohandelaar een medewerker wist om te kopen.

In ruil voor geld en benzine accordeerde de belastingmedewerker vijf jaar lang onjuiste BPM-aangiften van de autohandelaar. BPM bestaat uit omzetbelasting en invoerrechten op geïmporteerde auto’s. Doordat de autohandelaar op zijn aangiften structureel veel te lage waardes invulde, liep de Belastingdienst grote bedragen aan belasting mis. Volgens de fiscus gaat het om ruim 7 miljoen euro aan BPM-belasting. Daarbij liep de fiscus als gevolg van de fraude nog eens 8 tot 14 miljoen euro mis aan fiscale bijtelling van het privégebruik van auto’s.

In november werd de man dagenlang vastgezet en hij bekende schuld. Twee maanden geleden werd hij door de Belastingdienst formeel ontslagen. De man vocht zijn ontslag echter aan bij de rechter. Volgens hem legde hij zijn schuldbekentenis af als gevolg van een acute stressstoornis die was ontstaan door zijn arrestatie. Zijn verklaring zou hij ongelezen hebben getekend, omdat hij geen leesbril had. Vorige week verloor de man de rechtszaak.