De regering van Nigeria heeft meer dan twintigduizend niet-bestaande werknemers van de loonlijst gehaald na een controle van het ambtenarenbestand. Daarmee bespaart ze maandelijks meer dan tien miljoen euro, maakte het Nigeriaanse ministerie van FinanciŽn zondag bekend. Dat meldt persbureau Reuters.

De opschoning van de lijst werknemers past in de grootschalige anticorruptiecampagne van de vorig jaar aangetreden president Muhammadu Buhari.

Het onderzoek koppelde bankgegevens aan biometrische data om de rekeninghouders te identificeren. Sommige namen van ambtenaren bleken niet overeen te komen met de namen op hun bankaccount. Sommigen ontvingen salaris van meerdere ministeries of departementen. Vanaf nu zal het ministerie het ambtenarenbestand regelmatig controleren en nieuwe werknemers aan een strengere identiteitscheck onderwerpen.

Toen de voormalig generaal Buhari in mei werd gekozen, beloofde hij de diepgewortelde corruptie in het land aan te pakken. Daarnaast wil hij een einde maken aan de terreur van Boko Haram in het noordoosten en zou de economie ingrijpend worden hervormd.

In het kader van zijn anticorruptiebeleid arresteerde de 73-jarige Buhari al de voormalige minster van Oliezaken, Diezani Alison-Madueke. Buhari benoemde zichzelf tot nieuwe minister van Oliezaken en is begonnen met de ontmanteling van het corrupte staatsoliebedrijf. In december arresteerde hij een voormalige veiligheidsadviseur.

Begin dit jaar werd ex-minister van Defensie, Bello Haliru Mohammed, in staat van beschuldiging gesteld wegens het witwassen van bijna 1,4 miljoen euro. Dat geld was bestemd voor de aanschaf van wapens. Ook zijn zoon wordt vervolgd. Mohammed was minister in 2011 en 2012 onder president Goodluck Jonathan.