De 19-jarige Belgische Tatiana Thielens wist niet wat ze zag. Tijdens een middagje shoppen zag ze een leuk shirtje liggen bij de Nederlandse kledingketen The Sting. Toen ze het shirt wat beter bekeek zag ze tot haar schrik dat haar gezicht erop stond.
Dat moet dubbele gevoelens opgeroepen hebben. Het is natuurlijk een hele eer als jouw gezicht op shirts staan die door heel Nederland verkocht worden. Maar het is ook een eng idee dat zo'n groot bedrijf jouw foto's van internet afhaalt. Zonder dat je daar erg in hebt.

Twee jaar geleden maakte Tatiana de foto als opdracht voor een les fotografie. Ze plaatste de foto daarnaast ook op Tumblr en Lookbook, die beweren de auteursrechten van de geplaatste foto's goed beschermen. Door een nog onbekende fout is de foto gaan 'zwerven' volgens Marco van Muiswinkel, woordvoerder van The Sting. Hoe de foto in het fotobestand van The Sting terecht is gekomen kan Van Muiswinkel niet meer achterhalen.

Van Muiswinkel hoorde via een Belgische journalist van het opmerkelijke verhaal. De journalist vroeg zich af of privfoto's zomaar gebruikt mochten worden voor T-shirts. Van Muiswinkel wist niet wat hij hoorde, maar wel dat er nooit contact is geweest met Tatiana over de foto. "We hebben artworkers in dienst die het hele jaar op zoek zijn naar mooie en grappige afbeeldingen. De foto's die we gebruiken voor onze collectie kopen we van sites die daar toestemming voor geven", zegt Marco tegen Radio1.

Marco is na het bericht direct gaan kijken hoe de foto in hun bezit is gekomen. "De foto van Tatiana is in juli 2012 in ons bestand gezet. We hebben hem niet van Tumblr of Lookbook afgehaald, maar we kunnen niet achterhalen waar de foto wel vandaan komt."

Het is zeker niet de bedoeling geweest van The Sting om foto's zonder toestemming op T-shirts te bedrukken. "Het hoort gewoon niet en we gaan er een leuke oplossing voor zoeken". Hoe ze Tatiana tegemoet gaan komen weet de winkelketen nog niet. "Betalen of op een andere manier. Het kan allebei. We gaan er proberen uit te komen". Misschien dat Tatiana er nog een leuk baantje aan over houdt.