Een Italiaanse vrouw is bevallen van een tweeling die gegroeid is uit embryo's van een ander stel. In een vruchtbaarheidskliniek werden de embryo's per ongeluk verwisseld. De biologische ouders hebben het ouderschap opgeŽist, maar de rechter heeft nu bepaald dat de kinderen bij de moeder mogen blijven.

De twee baby's, een jongen en een meisje, werden vorige week geboren. De vrouw kreeg in de derde maand van haar zwangerschap pas te horen over de fout van het Sandro Pertini ziekenhuis in Rome. Een DNA-test wees uit dat de embryo's aan het andere stel toebehoorde, bij wie de vruchtbaarheidsbehandeling zelf was mislukt.

De rechter bepaalde gisteren dat de baby's bij de vrouw mogen blijven. Hij liet meewegen dat de vrouw de kinderen ter wereld heeft gebracht en dat de vader ze al heeft erkend en ingeschreven bij het geboorteregister. De biologische ouders laten het er niet bij zitten. Ze willen de zaak voorleggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

"We zijn blij dat ze zijn geboren en dat het goed met ze gaat. Maar we zijn verdrietig dat we ze niet in onze armen kunnen nemen", laten de ouders weten via hun advocaat.

De kliniek maakte de fout begin december toen de twee koppels op hetzelfde moment een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen. De minister van Volksgezondheid stelde meteen een onderzoek in en de kliniek mocht voorlopig geen embryo's meer plaatsten.

De verwisseling blijkt uiteindelijk een menselijke fout. De achternamen van de vrouwen lijken erg op elkaar: vijf van de zes letters zijn hetzelfde. De kliniek heeft nieuwe procedures ingevoerd die zulke fouten moeten voorkomen. Zo krijgt elke patiŽnt een bepaalde code en behandelt de kliniek niet meer dan drie vrouwen per dag.