Britse wetenschappers zijn gestrand op hun basis op Antarctica, waarover ze de controle hebben verloren tijdens het dieptepunt van de winter, waarbij de temperaturen gedaald zijn tot een laagterecord van minus 55C.
Er is geen enkele manier om de 13 onderzoekers van het Halley VI Research Station - dat is getroffen door een 19-uurs blackout - nog te redden. Dat kan pas na maanden als de vijandige winter voorbijgaat.
De British Antarctic Survey heeft toegegeven dat er sprake was van een 'ernstig incident' en heeft alle experimenten opgeschort zodat de medewerkers alle daarvoor benodigde energie in de komende maanden kunnen gebruiken. Een aantal van de gevolgen van de stroomstoring, die anderhalve week geleden heeft plaatsgevonden, bleek maandag nog niet verholpen te zijn zodat er voor de medewerkers niets anders op zat dan te slapen op de vloer van een garage. 
En blijkens de tweets over hun beproeving zijn de wetenschappers, 10 Engels, een Schotse, een Roemeense en een Poolse, ondanks hun beproevingen nog steeds optimistisch gebleven. Zij werken allemaal keihard om de problemen als gevolg van de stroomuitval op te lossen.
Problematisch is wel dat op het moment, dat de stroomuitval plaatsvond en zij de controle over het station verloren, buiten de koudste temperatuur ooit werd gemeten op Halley Bay. Het kwik daalde naar minus 55,4 graden Celsius, de laagste temperatuur die ter plaatse ooit is gemeten. Bij het gooien van kopje met kokend water in de lucht explodeert het water dadelijk in een wolk van ijskristallen. Een woordvoerder van British Antarctic Survey vertelde MailOnline dat de temperatuur in het gebouw bijna tot het vriespunt gedaald was. Hij voegde eraan toe: 'We kunnen nu helemaal niets doen om hen te helpen, want het is winter.'
Maar hij benadrukte wel dat hun veiligheid niet in gevaar was, door te zeggen: 'Ze hebben een gebouw dat meestal wordt gebruikt als overloop accommodatie voor de zomermaanden.
Dat is al gesloten sinds de zomer, en nu nemen we dat weer in gebruik door het langzaam op te warmen. Er is ook een garage die wordt verwarmd en waar ze kunnen slapen. Het is niet ideaal, maar het is veilig.
Sommige mensen hebben gezegd dat ze gaan doodvriezen. Maar dat gaat niet gebeuren' De verwachting bestaat dat het station na de langdurige stroomuitval weer op korte dan wel middellange termijn op temperatuur kan komen. Afgezien van de meteorologische waarnemingen, die van belang zijn voor de weersvoorspelling, zijn alle andere wetenschappelijke werkzaamheden gestaakt. Foto