In Argentinië heeft een team paleontologen bij opgravingen de botten blootgelegd van wat de grootste dinosaurussoort ooit zou zijn. Dat meldt de BBC. Sterker nog: het zou gaan om het grootste dier dat onze planeet ooit heeft bevolkt. Het leefde ongeveer 100 miljoen jaar geleden en woog evenveel als 14 Afrikaanse olifanten. Een naam heeft het beest nog niet gekregen.

De "grootste dinosaurus ooit" werd bij toeval ontdekt door een landbouwer die over de resten van het prehistorische dier struikelde in de woestijn op 250 kilometer ten westen van Trelew in Patagonië, Argentinië.

Vervolgens begon een team paleontologen van het Museo Paleontológico Egidio Feruglio opgravingen en legde zo de gedeeltelijke skeletten van een zevental dinosauriërs bloot, goed voor 150 botten in totaal.

De onderzoekers waren meteen onder de indruk van de omvang van de dieren. Op basis van het dijbeen stellen ze dat de dinosaurussoort van kop tot staart 40 meter lang was en zo'n 20 meter boven het aardoppervlak uittorende. Het dier woog 77 ton wat evenveel is als 14 Afrikaanse olifanten.

Als deze geschatte afmetingen kloppen, dan zijn de pas ontdekte dinosauriërs de grootsten die ooit zijn ontdekt. Meer nog: het zou van hen de grootste dieren maken die ooit op de aarde hebben rondgelopen. Tot nu toe stond dat record op naam van nog zo'n gigant, de Argentinosaurus.

De nieuwe soort heeft nog geen naam gekregen. "De naam zal verwijzen naar de gigantische afmetingen van het dier, maar ook naar de regio waar het is gevonden en naar de landbouwers die het hebben ontdekt", laten de onderzoekers weten. Wel is al geweten dat de naamloze dinosaurussoort 95 tot 100 miljoen jaar geleden leefde en een herbivoor was.
Foto