In het dagelijks leven redt hij als chirurg het leven van mensen, maar het leven van het hondje van zijn ex-vriendin kon hem blijkbaar minder schelen.

Een chirurg in Sydney kreeg twee jaar voorwaardelijk omdat hij het hondje van zijn ex-vriendin heeft mishandeld, meldt The Sydney Morning Herald.

De mishandeling gebeurde afgelopen juni. De chirurg woonde niet meer bij zijn vrouw, maar hij had een vriendin waarmee hij een paar weken lang afspraakjes mee had.

Toen de vriendin onder de douche stond, sloeg de man toe. Hij brak meer dan twaalf ribben van het hondje van amper drie kilo. Ook bezorgde hij de papillon een ingeklapte long en interne bloedingen.

Waarom de man het hondje mishandelde, is niet duidelijk. Justitie denkt dat de man het hondje toetakelde omdat hij jaloers was op de hoeveelheid aandacht die het beestje van zijn toenmalige vriendin kreeg.

Maar volgens de advocaat had de chirurg het niet expres gedaan. Het hondje zou op een tapijt hebben gepoept, de man zou toen in een soort reflex het hondje hebben geschopt. Volgens de advocaat maakte zijn cliënt zich zorgen om de poep vanwege zijn kinderen die over het tapijt kropen. Bovendien was het een stressvolle tijd voor de chirurg vanwege de scheiding van zijn vrouw, benadrukte de advocaat.

De hond kan nu weer een normaal leven leiden, zei de advocaat verder.

De Australische rechter noemde het een 'serieus wrede mishandeling'. Ze was ontzet dat een hulpeloos dier op zo'n manier is mishandeld: "Dit is een moment van grote schaamte voor jou,'' zei ze tegen de chirurg. De man ontliep een hogere straf omdat hij in het verleden genereus was geweest bij de behandeling van arme patiënten.

De man kreeg naast de voorwaardelijke straf ook een boete van 5000 dollar (zo'n 3500 euro). Daarnaast draait hij op voor 15.000 dollar (zo'n 10.500 euro) aan kosten voor de dierenarts en het proces.

De chirurg verliet de rechtbank via de achteruitgang. Hij wilde niets zeggen tegen aanwezige journalisten.