Het is volkomen ongevaarlijk om in zee te plassen. Die blije boodschap verkondigt The American Chemical Society, een Amerikaanse club die scheikundig onderzoek promoot.

De organisatie plaatste een filmpje op YouTube waarin wordt uitgelegd dat het de flora en fauna in het water absoluut niet schaadt als strandgangers met hoge nood hun blaas in de wereldzeeën legen.

“Urine bestaat net als de zee voor 95 procent uit water, en verder vooral uit natrium en chloride”, zo legt de ACS in de videoboodschap uit. “Sterker nog: de ammonium in de urine bevordert zelfs de groei van zeeplanten.”

Bovendien plassen vissen en andere zeedieren zelf ook doorlopend in het water. “Een walvis urineert per dag gemiddeld honderden liters”, rekenen onderzoekers voor. “Daarbij vergeleken valt dat halve litertje van een mens in het niet.”

Een recent onderzoek van Proctor & Gamble heeft uitgewezen dat twee derde van alle mensen wel eens in de zee heeft geplast. De helft van de ondervraagden erkende zelfs zich meer dan eens hieraan te hebben bezondigd.

Overigens raadt The American Chemical Society plassen in zwembaden ten strengste af. De combinatie van urine en chloor in het water kunnen zelfs leiden tot dampen die ademhalingsproblemen bij zwemmers kunnen veroorzaken.