Onderzoeken naar afbeeldingen van Jezus in geroosterd brood, bacon als een oplossing tegen een bloedneus en worst maken van babypoep zijn vannacht op de Harvard-universiteit onderscheiden met een Ig Nobelprijs.

Het klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel: Deze prijs, een parodie op de ‘echte’ Nobelprijs, wordt namelijk uitgereikt aan wetenschap waarbij je eerst héél hard moet lachen en er dan over na gaat denken.

Artsen van het Detroit Medical Center ontdekten bijvoorbeeld dat mensen die dreigen dood te bloeden door een extreme bloedneus, simpelweg een stuk bacon in hun neus moeten stoppen. In het gezouten vlees zitten stoffen die het bloed helpen stollen. Het team redde er door deze methode vorig jaar zelfs het leven van een vierjarig meisje mee. Om het nog even goed te demonstreren stopte één van de winnaars een stuk vlees in zijn neus.

Een Spaans team ontdekte ook iets, op het eerste gezicht, ongebruikelijks: ze bleken bacteriën uit babypoep goed te kunnen gebruiken bij de productie van probiotische worst. Wetenschappers uit China en Canada vielen in de prijzen voor hun onderzoek naar wat er in de hersenen gebeurt bij pareidolie: hierbij herkennen mensen gezichten in willekeurige patronen, zoals Jezus in een sneetje geroosterd brood.