Naar jaarlijkse traditie zijn in de week voor de echte Nobelprijzen toegekend worden de Ig Nobels uitgereikt. Die gaan naar onderzoek dat niet herhaald kan worden of beter niet herhaald zou worden. Twee Nederlanders vielen in de prijzen.
Simon Rietveld van de Universiteit van Amsterdam en Ilja van Beest van de Universiteit van Tilburg hebben de Ig Nobelprijs voor geneeskunde gewonnen met hun onderzoek dat een ritje in de achtbaan astmasymptomen verzacht.
Het duo ontving de prijs aan de Harvard Universiteit in Cambridge (VS).
De Ig Nobelprijs voor technologie ging naar een Brits-Mexicaans team dat een op afstand bestuurbare helikopter ontwierp om walvissensnot te verzamelen. Bij de natuurkundigen vielen Nieuw-Zeelandse vorsers in de prijzen. Zij stelden vast dat het dragen van de sokken over de schoenen de kans op uitglijden verkleint bij gladheid.
De prijs voor scheikunde ging naar een studie van drie geleerden die de overtuiging ontkrachtten dat "olie en water zich niet vermengen".
Een groep Chinese en Britse wetenschappers kreeg de Ig Nobelprijs voor biologie. Zij leverden hard bewijs dat ook sommige vleermuizen aan fellatio doen, meer bepaald vleerhonden of vliegende honden.
Drie Britten veroverden de Ig Nobelprijs voor de vrede. Zij toonden aan dat wie op zijn duim slaat bij het klussen, gerust een stroom scheldwoorden de wereld in mag laten schallen. Ze toonden immers aan dat vloeken daadwerkelijk de pijn verlicht.
De economieprijs ging, niet zonder sarcasme, naar de topmanagers van Goldman Sachs, Lehman Brothers, AIG en andere belangrijke spelers in de Amerikaanse financiŽle sector "voor nieuwe manieren om geld te investeren. Manieren die leiden tot maximaal financieel gewin en minimaal risico voor de wereldeconomie."
De prijs voor management ging dan weer naar een Italiaanse studie die wiskundig bewijst dat organisaties efficiŽnter zouden worden als promoties willekeurig toegekend werden.
De Ig Nobel voor vervoersplanning ging naar een team van wetenschappers die slijmzwammen gebruikten om het ideale tracť voor treinsporen te bepalen.
De Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor wetenschappers die met hun onderzoek "mensen eerst aan het lachen maken en daarna aan het denken zetten". Ze worden georganiseerd door het Amerikaanse tijdschrift Annals of Improbable Research en zijn een parodie op de Nobelprijzen die vanaf volgende week worden toegekend.
De prijs wordt uitgereikt tijdens een ludieke avondvullende show waar echte Nobelprijs-winnaars de prijzen overhandigen en uitvindingen demonstreren.
De uitreiking werd afgesloten met de woorden: "Als u vanavond geen Ig Nobelprijs hebt gewonnen, en helemaal als dat wťl zo is, volgend jaar beter."