Nederlanders gaan met het minste geld op zak de deur uit. In de doorsnee portemonnee is een bedrag van circa 40 euro te vinden, blijkt uit een vergelijkend internationaal onderzoek van de Centrale Bank van Boston in zeven westerse landen.

Onze oosterburen zijn juist gek op cash. 82 procent van de Duitsers betaalt het liefst contant. Daarom hebben ze een stuk meer geld op zak, gemiddeld ongeveer 95 euro.

Oostenrijkers spannen met 115 euro de kroon wat betreft gevulde portemonnees. In Amerika, het land van de creditcard, hebben mensen ongeveer de helft daarvan op zak (omgerekend 57 euro), gevolgd door de Fransen (54). Canadezen en Australiërs zijn respectievelijk goed voor 50 en 46 euro.

Voor de dagelijkse uitgaven grijpen we in ons land niet naar de creditcard. Slechts 1 procent van de betalingen wordt op die manier voldaan, evenveel als in Frankrijk. In de VS en Canada wordt 19 procent van de transacties afgehandeld met creditcard. Wat betreft pinnen staat Nederland juist weer bovenaan de lijst. 41 procent van onze transacties doen we met pin, in waarde goed voor 60 procent van de betalingen.