Medewerkers van een veilinghuis in Alaska hebben in een verlaten huis een kist vol documenten en spullen van de processen van Neurenberg gevonden. Tijdens die processen, tussen 1945 en 1949, werden nazi-kopstukken berecht voor hun rol in de Tweede Wereldoorlog.

Bij de vondst horen transcripten op carbonpapier en een informatieboekje voor personeel van het tribunaal. In de kluis zat ook een vertaalde brief die was ondertekend met 'Heil Hitler'.
De spullen waren van een Amerikaanse stenograaf die zeker 2,5 jaar in Neurenberg heeft gewerkt. Over haar leven is weinig bekend, maar vast staat dat ze begin jaren 50 in Alaska heeft gewoond. Ze is al zeker tien jaar dood.

Haar voormalige huis is de laatste dertig jaar bewoond door een stel, dat het huis nu te koop aanbiedt. Toen het werd leeggehaald, vonden medewerkers de kluis.

Veiling

De processen van Neurenberg zijn nauwkeurig gedocumenteerd; de vondst is in die zin niet erg bijzonder. Vrijwel al het archiefmateriaal is in handen van universiteiten, bibliotheken en overheidsinstanties.

De spullen uit de kist worden zaterdag in Alaska geveild. Dan kunnen dus ook particulieren hun slag slaan. Vorig jaar wisselden documenten uit Neurenberg voor zo'n 10.000 dollar van eigenaar.