Zelf bepalen wanneer en hoe lang je pauzeert en op vakantie gaat. Dat geldt binnenkort voor personeel van Virgin, zegt directeur Richard Branson.

Branson, eigenaar van de Britse holdingmaatschappij Virgin Group, geeftzijn werknemers die verantwoordelijkheid in de hoop dat daarmee de moraal, creativiteit en productiviteit stijgen.

"Precies zoals we geen 9-tot-5-mentaliteit hebben, zo hebben we ook geen vakantiebeleid nodig", aldus de excentrieke miljardair. Hij kwam naar eigen zeggen op het idee door zijn dochter, die vond dat het vrijgevige vakantiebeleid bij Virgin zou passen.
Met het afschaffen van het vakantiebeleid kunnen werknemers vertrekken wanneer en voor hoelang ze maar willen, zonder dat hun manager dit bijhoudt. De enige voorwaarde: al hun werk moet up-to-date zijn en hun afwezigheid mag het bedrijf niet schaden. De maatregel geldt alleen voor de 160 personeelsleden op de hoofdkantoren in New York, Londen, Genčve en Sidney, dus niet voor bijvoorbeeld piloten en vluchtpersoneel. Arbeidsdeskundigen zijn echter niet zo te spreken over het plan. Volgens juristen is de maatregel een gewaagde zet in de discussie over flexibiliteit op de arbeidsvloer. Het plan lijkt bovendien vrijgeviger dan het is, stellen zij. Werknemers zouden het niet aandurven om vrij te nemen, waardoor ze effectief minder dagen verlof hebben dan met het oude vakantiebeleid.