Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van zonnebrandcrème de vruchtbaarheid van mannen aantast. Chemicaliën in de crème die ultraviolette straling tegenhouden beïnvloeden de hormoonhuishouding, waardoor mannen tot wel 30 procent minder vruchtbaar kunnen worden.
De onderzoekers hebben BP-2 en 4OH-BP aangewezen als schuldige stoffen, maar kunnen niet precies zeggen hoe ze de vruchtbaarheid aantasten. Deze zogeheten benzofenonen worden ook toegevoegd aan aftershave, shampoos, huidcrèmes en cosmetica. De chemicaliën bleken geen invloed te hebben op de vruchtbaarheid van vrouwen.
Tijdens het onderzoek werden 501 stellen gevolgd die allemaal probeerden kinderen te krijgen. De wetenschappers keken niet alleen naar het gebruik van zonnebrandcrème, maar ook naar leefgewoontes, gewicht en rookgedrag.
Hoe vaker mannen zonnebrandcrème gebruiken, hoe sneller hun vruchtbaarheid afneemt. Eerder werd een hoge concentratie ftalaten, chemicaliën die worden gevonden in plastics, al gelinkt aan een lagere vruchtbaarheid bij mannen.
“De huid is het grootste orgaan van het lichaam en het is heel belangrijk dat we goed voor onze huid zorgen,” zei hoofdonderzoeker dr. Germaine Louis. Ondanks de uitkomsten van het onderzoek raden de onderzoekers mannen aan zich te blijven insmeren met zonnebrandcrème om huidkanker te voorkomen.
Mannen die zich zorgen maken over hun vruchtbaarheid kunnen ook op andere manieren blootstelling aan ultraviolette straling voorkomen. Ze kunnen bijvoorbeeld producten gebruiken met minder chemicaliën of de zonnebrandcrème van hun huid spoelen als ze uit de zon komen.
Het onderzoek is verschenen in het American Journal of Epidemiology.