George Stinney, de jongste Amerikaan die ooit is geëxecuteerd, is zeventig jaar na zijn veroordeling vrijgesproken. De 14-jarige jongen werd in 1944 in een dorpje in de staat South Carolina gearresteerd. Hij zou twee blanke meisjes hebben vermoord. Volgens de politie bekende Stinney de misdaad. Hij zou seks met een van de meisjes gewild hebben.

De rechtszaak duurde slechts twee uur. De jury, die geheel bestond uit blanke mannen, veroordeelde Stinney binnen tien minuten. Twee maanden later werd de jongen geëxecuteerd.

"De politie zocht iemand om de moord op af te schuiven", zegt Amie Ruffner, de zus van George. Tijdens de rechtszaak riep de verdediging geen getuigen op. Ook ging de advocaat van Stinney niet in hoger beroep. Zijn familieleden waren erg geschrokken van de veroordeling en verlieten uit angst het dorp. Ze waren bang dat hen hetzelfde zou overkomen.

Een aantal jaar geleden werd de zaak opnieuw onderzocht. Een celgenoot van George beweert dat de jongen de moord ontkende. "Hij zei, 'waarom zouden ze me doden voor iets dat ik niet heb gedaan'."

Ook verklaarde de familie officieel dat hun broer gedwongen was om een bekentenis af te leggen. Bovendien was er een alibi. De zus van George was destijds te bang om een verklaring af te leggen, maar zeventig jaar later besloot ze toch een getuigenis af te leggen.

Zijn zus was bij George op het tijdstip waarop de meisjes zijn vermoord. De nieuwe informatie was genoeg voor een plaatselijke rechter om de zaak te heropenen en George Stinney postuum vrij te spreken.
Foto