Een Britse boer moet zeven Heck-koeien, een ras dat in opdracht van de nazi's is ontwikkeld, afmaken omdat ze te agressief zijn. ''Ze vallen alles en iedereen aan die in de buurt komt, daar is niet meer mee te werken'', aldus Derek Gow tegenover de Britse omroep BBC.

Gow voerde de koeien in 2009 in uit BelgiŽ. Ze behoren tot een ras dat voor de Tweede Oorlog in opdracht van de nazipartij is gefokt door de dierkundigen Heinz en Lutz Heck. Zij gingen daarbij uit van de auroch, een oud ras wilde stieren dat verwant is aan dieren die in Spanje worden gefokt voor het stierenvechten.

Volgens de BBC werden in dierentuinen in Berlijn en MŁnchen een aantal gefokt die gebruikt zijn als propagandamateriaal. Na de oorlog overleefden enkele dieren in verschillende Europese natuurparken, waaruit Gow uiteindelijk vijf jaar geleden een dertiental Heck-stieren en koeien uit BelgiŽ kon halen.

Voorlopig houdt hij de makste van de dieren wel in leven om te zien of hij die wel onder controle kan houden, zegt hij. "Als dat lukt, gaan we er verder mee fokken, omdat het vlees erg gewild is, vooral in Duitsland."
Foto