Archeologen hebben tijdens de restauratie van het wereldberoemde Colosseum in Rome een bijzondere ontdekking gedaan. Ze troffen op de toegangspoorten restjes rode verf aan die de tand des tijds verbazingwekkend genoeg hebben doorstaan.

De archeologen stuitten op de rode verf toen de poorten ontdaan werden van het vuil dat zich al jaren aan de stenen van het Colosseum vastklampt. Onder het vuil bleken zich kleine resten rode verf te bevinden. De rode verf werd ooit gebruikt om nummers die in de verschillende poorten die toegang geven tot het Colosseum staan gegraveerd ook van een afstandje zichtbaar te maken.

“Het is een uitzonderlijke ontdekking,” stelt onderzoeker Rosella Rea. “We hadden niet verwacht dat restjes van de rode verf nog bewaard zouden zijn gebleven.” De rode verf bevindt zich in twee centimeter diepe graveringen die de Romeinse cijfers X, L en I vormen.

Dat de letters een rood verfje kregen, is volgens de archeologen goed te verklaren. Het zorgde ervoor dat de gegraveerde letters vanaf grote afstand zichtbaar waren. Bovendien was rood een geliefde kleur in het keizerrijk. Waarschijnlijk moest de verf elke twee tot drie jaar opnieuw worden aangebracht, om ervoor te zorgen dat deze duidelijk zichtbaar was.

De roodgeverfde cijfers op de toegangspoorten waren geen overbodige luxe. Er konden meer dan 50.000 bezoekers in het Colosseum plaatsnemen. Op hun kaartje stonden cijfers die ze precies vertelden middels welke toegangspoort ze binnen konden treden en het snelst hun plaats konden bereiken. Zo werd een totale chaos handig voorkomen.

De onderzoekers sluiten niet uit dat ze tijdens de restauratie van het Colosseum nog op meer restjes verf stuiten. Met die restauratie is zo’n 25 miljoen euro gemoeid.
Foto