Sadie Rance, een 23-jarige vrouw uit het Britse Kent die van haar artsen te horen kreeg dat ze leed aan het prikkelbare darm syndroom (PDS), ging zelf op onderzoek uit en ontdekte dat haar aandoening veel erger was dan de doktoren dachten.

Ondanks de diagnose PDS bleef ze maar last houden van heftige pijnen in haar buik. Via Google ging ze verder kijken, en ze kwam erachter dat ze acht of negen symptomen had van eierstokkanker. Toen ze terugging naar het ziekenhuis konden de artsen niets anders constateren dat ze gelijk had.

En tot haar grote verdriet bleek het te laat om er nog iets aan te doen. Ze had een tumor zo groot als een meloen in haar buik. Ze was ten dode opgeschreven. "Het probleem was dat eierstokkanker zeer zeldzaam is bij vrouwen onder de 50 jaar, en het type kanker dat ik heb, is nog zeldzamer", zegt Sadie. "Dus ik denk dat ze het zelfs geen moment overwogen hebben."

"Toen mijn problemen erger leken te worden, ging ik online verder zoeken en toen bleek ik allerlei symptomen te hebben die overeenkwamen met eierstokkanker." De tumor kon niet meer worden weggehaald omdat die aan haar organen vast was gegroeid en de kanker uitgezaaid was naar haar dunne darm, lever, hart en longen. Ze kreeg in 2013 te horen dat ze nog maar twee jaar te leven had.

Sindsdien krijgt ze chemotherapie, en die slaat goed aan. De tumor is behoorlijk geslonken, en ze blijft positief tegen het leven aankijken. Een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar was haar huwelijk.

Haar man Jason is nauwelijks van haar zijde weg te slaan."Sadie is simpelweg de meest verbazingwekkend jonge vrouw die ik ooit in mijn leven ontmoet heb. Ondanks alle vreselijke dingen die zij heeft meegemaakt, klaagt ze nooit en ze blijft positief."

Het paar heeft via een stichting meer dan 35.000 pond opgehaald voor de gynaecologische afdeling van het Royal Marsden-ziekenhuis, en probeert ook fondsen te werven voor een stichting die kinderen met kanker helpt.