Een 48-jarige prostituee is donderdag door de correctionele rechtbank van Aarlen veroordeeld tot een celstraf van een jaar en tot het betalen van een schadevergoeding van 23.420 euro. Ze moet dat bedrag betalen aan een vroegere klant, omdat ze misbruik zou gemaakt hebben van zijn mentale beperking.

De rechtbank had Asma N. bij verstek al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en een schadevergoeding van 45.170 euro. Maar de vrouw had verzet aangetekend tegen die uitspraak, waardoor de straf nu tot zowat de helft is teruggebracht.

De prostituee moet het grote geldbedrag terugbetalen aan een 33-jarige man, die regelmatig een beroep had gedaan op haar diensten. 'Zij is geen Ďpretty womaní en mijn cliŽnt is geen Richard Gere', zo vatte Cťcile Sterchele, de advocate van de burgerlijke partij de zaak samen.

Ze legde ook uit hoe dat haar cliŽnt verliefd was geworden op de vrouw. 'Ze noemde hem Ďmijn liefsteí, Ďmijn schatí. Ze heeft hem nooit gezegd dat hun relatie zuiver professioneel was. De man, die in 2009 het slachtoffer was geworden van een verkeersongeval, heeft sindsdien een verstandelijke beperking. Hij betaalde Asma N. met de vergoeding die hij voor dat ongeval heeft gekregen. De prostituee heeft haar klant vooral verleid door zich uit te geven voor een niet-verzekerde zieke.'

Volgens het openbaar ministerie zou de man in totaal 45.170 euro aan haar betaald hebben. De rechtbank heeft dat bedrag nu bijgesteld tot 23.420 euro. Een groot deel van dat bedrag werd gebruikt om te betalen voor haar diensten als prostituee. De vrouw rekende voor haar prestaties 150 euro per uur en 400 euro per nacht aan.

Marc Kauten, de advocaat van de prostituee, had aan de rechtbank gevraagd om rekening te houden met de precaire financiŽle situatie van de vrouw. Haar zoon was op 22-jarige leeftijd aan een longaandoening overleden.