De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft stof doen opwaaien met een bijzondere uitdossing. Reynders vierde zaterdag het Brusselse feest Noirauds (ofwel Zwarten) en hij had zijn gezicht zwart geschminkt.

De ophef ontstond nadat een Franse journalist, die een tv-item had gemaakt over de traditie, zijn verontwaardiging uitte op Twitter: "Folklore, liefdadigheid, of kolonialisme? De Brusselse notabelen schminken zich als Afrikanen."

Al snel reageerden meer mensen op Twitter. Een directeur van Human Rights Watch zei dat de minister zich moet schamen: "Ga je ook met een zwart geschminkt gezicht naar je volgende ontmoeting met Afrikaanse leiders?"

De Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe, die in België woont, schrijft dat in elk ander fatsoenlijk land iemands politieke carričre voorbij zou zijn. Er is niks veranderd sinds de dagen van Leopold, voegt ze daar nog aan toe.

Unigwe doelt daarmee op de tijd dat België Congo koloniseerde. De jaren onder het bewind van koning Leopold II worden gekenmerkt door slavernij, moord, martelingen en verkrachtingen.

De minister trekt zich vooralsnog niet veel aan van de ophef. De vereniging van de Zwarten werd opgericht in 1876 om een crčche van het bankroet te redden. Gegoede burgers verkleedden zich als Afrikaanse edelmannen en zamelden geld in.

Reynders schrijft op zijn website dat de traditie van het vermommen een goed doel dient. "De collecte heeft tot doel de financiële en individuele noden van kinderen te lenigen."

Hij vindt dus niet dat hij fout zat, maar hij begrijpt wel dat niet iedereen het meteen snapt. "Een sympathiek initiatief dat een woordje uitleg verdient omdat het anders misschien een beetje verkeerd begrepen wordt!"
Foto