Het eeuwenoude beroep schaapherder staat ernstig onder druk. Daarom hebben een aantal schapenherders het Gilde van Traditionele Schaapherders opgericht. “De ambacht van een schapenherder moet worden overgedragen aan een nieuwe generatie. Anders verdwijnt het”, waarschuwt een schapenherder op Radio 1.

Het voornaamste doel van het Gilde van Traditionele Schaapherders is het overdragen van kennis. “Het is de bedoeling dat we met de Gilde het beroep schapenherder overdragen aan jonge leerlingen”, vertelt een Schaapherder van de Gilde. Verder gaan de leden werkmethodes bespreken en zich richten op belangenbehartiging richting de overheid.

Schaapherder is een eeuwenoud beroep. Vroeger was het hoeden van schapen een mooie manier om te profiteren van onbruikbare grond. Nu is het steeds lastiger om ervan te moeten leven. De Schaapherder heeft daarom steeds meer taken. “We doen er een aantal taken bij. We verkopen vleesproducten en houden ons bezig met natuurbeheer. Zo houden wij ons hoofd boven water.”