De vermoedens waren er al langer, maar nu weten we het zeker: koning Willem-Alexander is fan van Ajax.

Zwolle-trainer Ron Jans verklapte dat vanmiddag op Radio 1. Hij had gisteren een gesprek met de koning en koningin Máxima en kon het niet voor zich houden. "Ik weet niet of ik het mag zeggen maar ik doe het toch: de koning heeft een voorkeur voor Ajax en de koningin voor Feyenoord."

Het vermoeden dat de koning fan was van de Amsterdamse voetbalclub bestond al langer. In 2013 publiceerde Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif een boek over zijn tijd in Afghanistan, tussen 2008 en 2009, waarin de voorkeur van de koning duidelijk naar voren kwam.

Toen Willem-Alexander, destijds kroonprins, een keer op bezoek kwam, weigerde hij op de foto te gaan met een shirt van Feyenoord, zo ging het verhaal. Volgens de commandant zei de kroonprins: "Daar ga ik niet bij zitten, want ik hou van goed voetbal en ben dus meer een Ajax-fan."

Met een ander voetbalshirt, van Ajax, ging Willem-Alexander 20 jaar geleden wél graag op de foto. Op Koninginnedag in 1995 in Sittard kreeg de prins door een voorbijganger een Ajax-shirt aangeboden. De politie was niet van deze spontaniteit gediend en arresteerde deze voorbijganger, maar Willem-Alexander kon er wel om lachen, zo bleek:
Foto