Vele nabestaanden vinden dat een normale urne niet echt de persoonlijkheid van de overledene reflecteert, of de relatie de ze met die persoon hadden. Maar de stap naar deze optie, dat lijkt ons toch wat vergezocht.

Designer Mark Sturkenboom is het brein achter deze aparte en ook wel wat ongepaste uitvinding. Hij doopte zijn concept de ‘memory box’. In het kistje zit onder meer een halsketting en een versterker om de favoriete muziek van de overledene te spelen. Er is ook een geurverstuiver en een gouden urne waarin exact 21 gram as zit. Maar het pièce de résistance is toch wel de dildo, waar je de urne kan instoppen.

“Na een overlijden is het missen van intimiteit een van de aspecten van het verdriet”, legt Sturkenboom zonder verpinken uit. “Ik hielp vroeger een oudere vrouw met haar boodschappen, en zij vond dat de urne van haar man allerminst de liefde van hun relatie reflecteerde. En in dezelfde periode las ik een artikel over het taboe rond weduwes en seks. Ik vond dat ik deze twee kon combineren, en zo kwam ik met ’21 grams’ – volgens overlevering het gewicht van de menselijke ziel – op de proppen.”

Sturkenboom hoopt dat zijn initiatief goed zal aanslaan. Wij hebben daar echter zo onze twijfels bij.