Een hele vertederende foto van een klein jongetje dat zijn zusje na de aardbeving in Nepal beschermt en omhelst, deed nogal wat stof opwaaien.

Wat bleek: de foto is helemaal niet in Nepal genomen, maar in Vietnam. In 2007 maakte de Vietnamese fotograaf Na-Son Nguyen de foto toen hij op reis was in het land. De kinderen die hij fotografeerde waren helemaal geen zielige weesjes, maar kinderen in een klein dorpje die bang waren voor de enorme camera van de fotograaf, vertelt Nguyen tegen De Morgen.

Toch dook de foto op bij allemaal hulpacties, waaronder voor Syrië en nu dus ook Nepal. Volgens onderzoeker Martijn Kleppe is het helemaal niet zo raar dat mensen massaal geloven dat de foto wel in een rampgebied genomen is. "Het verdriet straalt echt van die foto af, waardoor je al vrij snel denkt, hier is iets gebeurd, die kinderen zijn van slag. Daarnaast lijken de kinderen ook uit Azië te komen en weten wij eigenlijk niet hoe mensen uit Nepal eruit zien".

Psycholoog Hans van der Sande vertelt dat het probleem in onze hersenen ligt: "Kinderen die willen we helpen. We voelen het heel erg als er iets akeligs is met kinderen. Als het een beetje schattige kinderen zijn, dan grijpt ons dat heel diep aan. Dat zit in ons".

Toch is er een manier om foto's op hun echtheid te controleren. "Op images.google.com kan iedereen een plaatje inladen. Google zoekt dan alle websites af waar die afbeelding gebruikt is", vertelt Kleppe. Was de foto van de 'Nepalese' kindjes ingeladen dan had iedereen kunnen zien dat de foto vaker gebruikt is, vertelt de onderzoeker.
De foto