De gemeenteraad van de Duitse stad Schwerte heeft nazikopstuk Hermann Gring het ereburgerschap ontnomen. Gring, onder meer hoofd van de luchtmacht en een van de naaste medewerkers van Adolf Hitler, werd in 1946 tijdens het proces van Neurenberg tegen de nazileiders ter dood veroordeeld en pleegde in zijn cel zelfmoord voor hij kon worden opgehangen.

Schwerte, een stad van ruim 46.000 inwoners in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, heeft er volgens de regionale zender WDR heel wat langer over gedaan om Gring het ereburgerschap te ontnemen dan om hem die eretitel toe te kennen.

Adolf Hitler was in 1933 nog maar nauwelijks aan de macht of de gemeenteraad kende Gring al het ereburgerschap toe. Hij is de enige die die titel ooit heeft gekregen. Terwijl andere steden, zoals Dortmund, zich na de Tweede Wereldoorlog snel van hun nazistische ereburgers ontdeden, zag Schwerte daar weinig reden toe. De gemeenteraad meende dat met de dood van Gring een einde aan het ereburgerschap was gekomen.

De christendemocratische CDU stelde de zaak dit jaar in de gemeenteraad aan de orde en formuleerde een resolutie, die de gemeenteraad unaniem aannam.