Een Indiase vrouw die sinds 1973 in coma lag, is overleden. In 1973 werd zij in het ziekenhuis waar zij als verpleegster werkte door een schoonmaker verkracht en halfdood achtergelaten. Sindsdien is zij 42 jaar lang door haar collega's verzorgd.

Aruna Shanbaug (67) overleed in Mumbai aan de gevolgen van een longontsteking. Zij was voor zover bekend wereldwijd de persoon die het langste in coma heeft gelegen.

Als coma-patinte verwierf de verpleegster in India bekendheid door de onvoorwaardelijke trouw en liefde die haar collega's voor haar aan de dag legden. Meerdere malen werd geprobeerd Aruna uit het ziekenhuis weg te krijgen of de apparatuur uit te schakelen die haar in leven hield. Maar telkens kwam het personeel van het ziekenhuis daar massaal tegen in opstand.

Het geval van Aruna Shanbaug heeft bovendien voor een doorbraak gezorgd in de Indiase euthanasie-wetgeving. Een verzoek tot euthanasie dat een goede vriend van haar in 2010 indiende, werd niet toegekend maar leidde er uiteindelijk wel toe dat passieve euthanasie in India nu gelegaliseerd is.