Een priester die werkte op een school in Australië heeft daar iedere jongen tussen de tien en zestien jaar misbruikt. Dat bleek vandaag tijdens een zitting van de speciale commissie die onderzoek doet naar de manier waarop de autoriteiten in het verleden zijn omgegaan met signalen over kindermisbruik.
De priester werkte in het begin van de jaren tachtig op een school in Ballarat, waar hij volgens een raadsvrouw berucht was onder de jongens. Hij is al vier keer veroordeeld voor misbruik en zit daarvoor nog steeds vast. In totaal gaat het om minstens 130 gevallen.

"We zullen aantonen dat zijn gedrag onder de jongens niet geheim was", zei de raadsvrouw. In de stad in de staat Victoria vond volgens haar al veel eerder grootschalig misbruik plaats. Op één basisschool misbruikten in 1971 alle mannelijke leraren en de schoolpriester kinderen, zei ze.

Het misbruik heeft voor veel slachtoffers levenslange gevolgen. Later in het onderzoek krijgt de commissie een klassenfoto te zien met 33 jongens, van wie inmiddels twaalf zelfmoord hebben gepleegd. "Er zijn veertig gevallen van zelfmoord bekend waarbij in de afscheidsbrief een verband werd gelegd met het misbruik, maar ik ken nog veel meer slachtoffers die zich van het leven hebben beroofd", zei een van de slachtoffers tegen de zender ABC.