Nederlandse mannen kampen met een probleem: niet passende condooms. Dat constateert condoomspecialist Richard Spooren uit Veldhoven. Zo schaffen mannen tegenwoordig vaak te grote condooms aan omdat ze denken dat die beter passen, maar als puntje bij paaltje komt blijken ze af te glijden. Spooren heeft nu een ludieke website bedacht om dit probleem op te lossen: Meetjepenis.nu.

De website Meetjepenis.nu is alleen te gebruiken op je smartphone. Door hun piemel langs de digitale maatstaaf te leggen, kunnen mannen de breedte van hun penis opmeten. Met behulp van zeven verschillende kleurcodes die staan voor verschillende breedtematen krijgen de mannen gepast advies over welk condoom te gebruiken.

'Niet de lengte maar de breedte telt'
Richard Spooren zit achter de website Condoom-Anoniem.nl, een website waar je anoniem condooms kunt bestellen. Dagelijks komen op de site vragen binnen over condooms die afglijden tijdens het vrijen of mannen die hun erectie verliezen zodra ze een condoom aanbrengen. De juiste maat condoom kan het vrijen aangenamer en veiliger maken. Om het probleem bespreekbaar te maken, heeft Spooren Meetjepenis.nu opgericht. Er is ook een internationale variant genaamd Measureyourpenis.today.

De website is gemaakt met een knipoog, maar de gedachte erachter is serieus aldus Spooren. Zo blijkt uit recent onderzoek dat er 85 procent meer XL-condooms worden verkocht dan vijf jaar geleden. Veel mensen denken ten onrechte dat de lengte van de penis de maat van het rubbertje bepaalt, maar het gaat juist om de omtrek. Eerder maakte Spooren ook al de piemelmeter voor offline gebruik.

Ondanks het feit dat XL-condooms gretig aftrek vinden, blijkt ruim zestig procent van de condoomgebruikers prima met een gewoon condoom uit de voeten te kunnen. Anderen hebben dus juist voordeel bij een smaller of een breder condoom.