In de gemeente Muiden zijn mannen gemiddeld het grootst geschapen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van Condoom-Anoniem: het Nationale Condoomonderzoek. De condoomwebshop liet de verkoopdata analyseren op basis van condoommaten en postcodes.

In de gemeente Rotterdam en de provincie Groningen worden de meeste XXL-condooms verkocht. Inwoners van Vlagtwedde en de provincie Groningen blijken het veiligst te vrijen. Bij onderzoek naar condoomgebruik, wordt vaak naar de lengte gekeken. Terwijl juist de omtrek bepalend is voor de maat condoom. In het onderzoek van de webshop is niet gekeken wie de langste, maar wie de grootste omtrek heeft.

Condoom-Anoniem oprichter Richard Spooren wil eraan bijdragen dat gebruikers én fabrikanten zich bewust worden van het feit dat niet de lengte, maar de omtrek telt. Daarom ontwikkelde hij op basis van het onderzoek de Nationale MaatMeter. Deze maakt zichtbaar in welke gemeente en provincie de meeste condooms worden verkocht, waar de minste S-condooms en de meeste XXL-condooms worden verkocht. Bezoekers van de website kunnen ook cijfers opvragen van een specifieke gemeente of provincie en weetjes over condooms en het mannelijk geslacht opzoeken, zoals de favoriete smaak en wie de meeste condooms koopt: mannen of vrouwen.

Hoewel veel mensen nog altijd denken dat de lengte van de penis van belang is, is voor condoomgebruik juist de omtrek bepalend. De juiste maat zorgt ervoor dat een condoom veilig is en fijner zit. Zelfs condoomfabrikanten slaan daarin nog vaak de plank mis door XL-condooms dezelfde omtrek te geven als hun andere condooms. XXL is geschikt voor mannen met een penisomtrek van 14 centimeter of meer. De meeste Nederlanders kopen standaard condooms voor een penisomtrek tussen de 11 en 12 centimeter.

Condoom-Anoniem verkoopt jaarlijkse bijna 3 miljoen condooms via de webwinkel en de fysieke winkel en groothandel. Het bedrijf krijgt dagelijks vragen over de juiste maat condoom. Een te strak condoom is moeilijker om te doen, kan erectieproblemen opleveren en kan eerder kapot gaan. Een te ruim condoom geeft een groter risico op afglijden tijdens de vrijpartij. Dit maakt het risico op SOA’s of zwangerschap groter. Daarom ontwikkelde Condoom-Anoniem vorig jaar al Meetjepenis.nu; een mobiele website voor smartphones waarmee de condoommaat bepaald kan worden. Zo hoopt het bedrijf mannen (en vrouwen) bewust te maken van het feit dat niet de lengte maar de omvang telt.