Sinds afgelopen maandag is roken in Peking een stuk duurder geworden. Niet alleen worden de accijns verhoogd, ook worden er boetes van 30 euro uitgedeeld aan mensen die buiten roken. Wie denkt toch stiekem in een hoekje te kunnen paffen heeft het mis: Iedere voorbijganger kan de overtreder aangegeven door middel van een speciale app waarmee een foto van de roker kan worden geüpload. En wie 3 keer wordt betrapt, wordt met naam en toenaam op een website genoemd.
Roken mag niet meer op openbare plekken zoals op stations, in het openbaar vervoer, niet in of bij bedrijven, overheidsgebouwen, scholen en ziekenhuizen. Tabak mag zelfs niet meer verkocht worden binnen een straal van 100 meter van scholen en crèches. Bedrijven die zich niet aan het verbod houden, kunnen een boete krijgen van 1400 euro.
Het nieuwe verbod is een test; Als de test succesvol is worden de nieuwe regels ook in andere steden doorgevoerd. China is de grootste tabaksconsument ter wereld. In China is ongeveer een kwart van de bevolking verslaafd en jaarlijks sterven bijna 1 miljoen Chinezen aan de gevolgen van roken.
De 4.2 miljoen rokers in Peking zullen zich aan de nieuwe regels moeten aanpassen. De reacties zijn verschillend. Veel rokers begrijpen het verbod wel en zijn van mening dat er rekening gehouden moet worden met niet-rokers. Anderen klagen erover en stellen dat de rook niet zoveel kwaad kan in de door smog verstopte stad.