Een vliegtuig landen zonder iets te kunnen zien. Dat klinkt eng, maar alle piloten die naar Peking vliegen, moeten dat vanaf 1 januari kunnen. Momenteel worden vluchten nog geschrapt bij te veel smog, maar daar stoppen de Chinese autoriteiten mee. Het vliegveld van Peking is namelijk het vliegveld met de meeste vertraging ter wereld.

Maar kunnen piloten überhaupt wel landen zonder zicht? Wel met de nieuwste snufjes, zoals een geavanceerde automatische piloot, zeggen experts tegen CTV News. Daarmee kunnen piloten landen met minder dan 400 meter zicht. Maar ja, dan moeten de maatschappijen die snufjes wel hebben. En dat hebben veel Chinese maatschappijen niet.

De meeste Chinese piloten zijn vaak ook niet opgeleid om met deze omstandigheden om te gaan. "De training is heel duur en weinig zicht is geen normale omstandigheid. Daarom kozen we er vaak voor om hier ook niet op te trainen", aldus Shu Ping, decaan van de Chinese luchtvaartacademie, tegen CTV News.

Buitenlandse maatschappijen mogen nog wel vluchten schrappen als ze het te gevaarlijk vinden. Opmerkelijk, aangezien uitgerekend zij de snufjes vaak wel hebben. De buitenlandse piloten zijn ook beter getraind op deze omstandigheden.

De smog zorgt niet alleen voor problemen, er zitten ook 'positieve' kanten aan. Eerder deze week maakten de Chinese staatstelevisie en de staatskrant Global Times een lijst met positieve gevolgen van smog. Hoewel de lijst waarschijnlijk ironisch bedoeld is, werd er vooral negatief gereageerd op de lijst.