De Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rachel Dolezal heeft jarenlang gelogen over haar afkomst. Ze is niet Afro-Amerikaans, zoals ze beweerde, maar blank en blond. Haar ouders zijn naar buiten getreden met jeugdfoto’s. Daarop is geen donker meisje met zwart kroeshaar te zien, maar een roomwit gezichtje met steil blond haar.
Rachel Dolezal is al jaren actief bij de burgerrechtenbeweging NAACP, die zich inzet voor het welzijn van niet-blanke Amerikanen. Ze heeft altijd gezegd van Afro-Amerikaanse afkomst te zijn en poseert ook op de website van de NAACP met een donkere man, waarvan ze zei dat het haar vader was.
Haar moeder stelt dat Rachel Tsjechische, Zweedse, Duitse en wellicht inheems Amerikaanse roots heeft, maar zeker geen Afrikaanse. Ze heeft een geboorte-akte en de foto’s als bewijs. Volgens haar moeder begon Rachel in 2006 zich voor te doen als zwarte vrouw.
Rachel heeft zelf ook gereageerd op de vraag of ze Afro-Amerikaans is: “Die vraag is niet zo makkelijk als hij lijkt. Er zijn veel complicerende factoren en ik weet niet of iedereen die begrijpt.”
Foto