De lerares rook onraad toen ze de examens Frans van twee zusjes onder ogen kreeg. De verschillende handschriften kwamen niet overeen met de namen boven het ingeleverde werk.

Bovendien week de kwaliteit van de antwoorden wel erg af van de eerdere prestaties van de twee. De alarmbellen op het St. Bonifatiuscollege in Utrecht gingen af. De argwaan bleek gegrond: de zusjes hadden niet hun eigen naam boven de opgaven gezet, maar die van elkaar.

"De ene zus wilde de andere uit de brand helpen", zeggen bronnen aan het AD. Doordat de oudste van de twee een keer was blijven zitten, deden ze tegelijk eindexamen. Ook nu stond de oudste er niet goed voor, terwijl de jongste zich wel een lager cijfer kon veroorloven.

Beide scholieren zijn nu gezakt voor hun eindexamen vwo. De moeder van het tweetal ging in beroep, maar haar klacht werd ongegrond verklaard. Het is onduidelijk of de meisjes een herkansing krijgen.

De jongste was ingeloot voor een studie Geneeskunde, maar dat kan ze dus waarschijnlijk vergeten. Ook als ze niet tegen de lamp waren gelopen, was de opzet zo goed als zeker niet geslaagd. De oudste had de rest van het examen niet goed gemaakt zodat zij met een beter cijfer Frans waarschijnlijk toch was gezakt.

Rector Tiny Uijttewaal van het St. Bonifatiuscollege wil niet op de zaak ingaan.