Vanuit zijn ziekenhuisbed in Albany geeft de neergeschoten David Sweat details prijs over hoe hij en Richard Matt op Shawshank Redemption-achtige wijze ontsnapten uit de streng beveiligde Clinton Correctional Facility in Dannemora, New York. De dag voor hun ontsnapping op zaterdag 6 juni verkenden ze de vluchtroute en wijzigden die op het laatste moment.

Maandenlang bereidden ze zich voor op hun spectaculaire uitbraak. Het duo zaagde een gat in de stalen muur achter hun bedden, brak door een stenen muur en kwamen terecht in het leidingenstelsel. Sweat vertelde Amerikaanse media dat ze tijdens de verkenningstocht uitkwamen bij een putdeksel in een woonwijk.

Toen ze het deksel optilden en de omgeving bekeken, leek het ze te risicovol om daar te ontsnappen. Ze kozen een putdeksel dat meer afgeschermd lag, net aan de andere kant van de gevangenismuur.

Op 5 juni was het duo 's nachts aanwezig bij de protocolaire telling van de gevangenen. De volgende ochtend bleek om half zes dat ze ontsnapt waren.

Joyce Mitchell, de vrouw die het gereedschap naar binnen smokkelde, zou klaar staan met een vluchtauto. Daarmee zouden ze naar Mexico rijden. In ruil voor haar hulp zouden ze onderweg Mitchells man vermoorden. Ze kreeg gewetensbezwaren en meldde zich met hartklachten in het ziekenhuis.

De gevangenen verlegden de vluchtroute naar de grens met Canada. Ze braken op diverse plekken in om aan onder meer kleding en eten te komen. Ze maakten ook een radio buit om naar de politiezender te luisteren, om de berichten rondom de jacht op hen te volgen. Onderweg stalen ze ook drank en drugs. Dat zou Matt fataal worden.

Sweat had de hete adem van zijn achtervolgers al twee keer in zijn nek gevoeld, voordat hij op drie kilometer van de Canadese grens werd neergeschoten.

De eerste keer konden Matt en Sweat vanuit een hut horen hoe drie mensen het over hen hadden. De tweede keer waren de gevangenen al opgesplitst. Sweat hield zich schuil in een soort boomhut die door jagers gebruikt wordt en keek neer op een agent die zijn schuilplaats voorbij liep.

Vijf dagen voordat Sweat werd opgepakt gingen de twee voortvluchtigen ieder hun eigen weg. Volgens Sweat vertraagde de 14 jaar oudere Matt de vluchtpoging. Matt zou voortdurend dronken en onder invloed zijn en niet zo fit als hij.

Een fles drank bracht de politie op vrijdag 26 juni op het spoor van Matt. In een bos op 48 kilometer van de zwaarbeveiligde gevangenis hoorden agenten vervolgens gehoest. Matt was ziek, dronken en insecten hadden hem flink te grazen genomen. Zijn voeten zaten onder de blaren.

Hij had een shotgun bij zich. De politieagenten riepen dat hij zich moest overgeven en zijn handen omhoog moest doen. Toen hij dat niet deed schoot de politie hem dood.

Na 23 dagen op de vlucht te zijn geweest werd Sweat op zondag 28 juni op ongeveer 3 kilometer van de Canadese grens neergeschoten.

Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar is inmiddels aan de beterende hand. Als zijn toestand het toe laat wordt hij vastgezet in een andere gevangenis. Welke gevangenis is nog niet bekend, maar in Amerikaanse media wordt de maximaal beveiligde Sing Sing gevangenis in het stadje Ossining, New York, genoemd.