Een dorstige keel na een woest optreden? Op het Roskilde festival in Denemarken drinken festivalgangers binnenkort hun eigen urine. Die wordt gebruikt bij het maken van bier.

Bezoekers van het vermaarde rockfestival, dat van 27 juni tot 4 juli plaatsvindt in het Deense Zealand, plassen in urinoirs die gekoppeld zijn aan speciale opslagtanks. De urine wordt vervolgens gebruikt om gerst te bemesten, waarvan uiteindelijk weer bier gemaakt wordt. In 2017 moet het eerste 'gebiercyclede' bier te koop zijn op een speciale stand op het festival.

De initiatiefnemers hopen op deze manier 25.000 liter urine te verzamelen van de meer dan 100.000 festivalgangers. Waaronder misschien wel de urine van Muse, Pharrell Williams en Paul McCartney. Ook vrouwen kunnen een bijdrage leveren, met behulp van een 'hulpstuk' dat wordt uitgedeeld.

"We willen dat mensen op een andere manier naar afval en urine gaan kijken", zegt Leif Nielsen van de Deense Agricultuur en Voedselbond (DAFC) tegen de plaatselijke krant Roskilde Dagbladet. "Afval wordt nu nog te veel als een last gezien, terwijl er ontzettend veel nuttige toepassingen voor zijn."

"We geloven dat festivalgangers ons initiatief wel kunnen waarderen en zullen inzien dat het niet alleen leuk, maar ook nog eens nuttig is. Ze kunnen zelf bijdragen aan het bierbrouwproces."

Roskilde heeft duurzaamheid sowieso hoog in het vaandel staan. Zo worden festivalgangers aangespoord om hun auto te delen, worden er biologische bieren, sterke drank en cocktails verkocht en gerecyclede plastic bekers gebruikt.