Deze maand worden waarschijnlijk 500.000 mensen gestoken door een teek. 2 procent daarvan krijgt de ziekte van Lyme, een heftige infectieziekte die jaren kan duren. Lyme is echter moeilijk vast te stellen. Regelmatig krijgen patiënten in Nederland te horen dat ze de ziekte niet hebben, terwijl de diagnose in het buitenland wel wordt gesteld.

Een van die patiënten is Emma. Ze was twaalf toen ze werd gebeten door een teek. Ze is nu 23 en doodziek. Haar man Willem vertelt aan NOS op 3: “Jaren zochten we naar een oorzaak van haar kwalen. We dachten aan Lyme, maar die diagnose werd niet gesteld. Tot specialisten uiteindelijk concludeerden dat Emma misschien maar naar de psychiater moest. Maar daar namen we geen genoegen mee.” Uiteindelijk werd in 2012 in Duitsland wel de ziekte van Lyme vastgesteld.

“Buitenlandse laboratoria gebruiken andere testen en die geven soms wel Lyme aan terwijl de Nederlandse test dat niet deed. Maar ik denk dat ze daar testen gebruiken waarvan we niet zeker weten wat ze betekenen,” zegt microbioloog Wim Ang van het VUmc. ”Ik vertrouw die testen in het buitenland niet, en zij wel. En dan krijg je een probleem in de arts-patiënt-relatie.”