Wie zegt dat je Nivea-crème alleen voor je huid kunt gebruiken? Uit onderzoek van Chinese en Amerikaanse oogartsen blijkt dat er een stofje in zit, dat de oogaandoening staar mogelijk kan verhelpen. Het gaat om de stof lanosterol.

Momenteel kan staar alleen worden verholpen door de vertroebelde ooglens te vervangen door een kunststof lens, binnenkort komt daar mogelijk verandering in. Onderzoekers hebben aangetoond dat de stof uit de crème staar oplost in de ooglenzen van konijnen en honden. Bij alle behandelde lenzen was de staar na zes weken merkbaar verminderd of zelfs verdwenen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd door wetenschapstijdschrift Nature.

Staar wordt veroorzaakt doordat eiwitten aan elkaar klonteren en het zicht vertroebelen. Lanosterol zou die eiwitklonteringen verhelpen. Voor wie de pot Nivea nu al in zijn hand heeft: smeer ‘m niet in je ogen. Het is nog niet helemaal duidelijk of de stof ook bij mensen werkt, alleen al omdat ooglenzen per diersoort sterk verschillen en er diverse soorten staar zijn.