De hond wordt dikwijls de beste vriend van de mens genoemd. In het geval van Wayne Best is het omgekeerde ook waar. De Australiër legde vorige week te voet naar schatting 60 kilometer af op zoek naar hulp voor zijn trouwe viervoeter. Choco raakte gewond bij een aanval door een krokodil. Het dier had moeite met lopen, dus droeg zijn baasje hem. ,,Hij is m'n maatje. Ik zou er een miljoen mijl voor wandelen."

Choco was vorige vrijdag aan het jagen op een varken langs de Mitchell-rivier toen een krokodil plots uit het water sprong en zijn tanden in de kont van de hond zette. ,,Hij tilde hem op, schudde ermee en sleurde hem onder water", beschrijft de Australiër de aanval tegen Best in The Cairns Post. ,,Circa twee minuten later kwam Choco weer boven en zwom hij naar de kant."

De krokodil had de hond verwond aan zijn achterste. Lopen ging moeilijk en dus zat er voor Best niets anders op dan het huisdier in zijn armen te nemen en naar de dichtstbijzijnde weg te wandelen. Wanneer Choco te zwaar werd, gaf Best het dier pijnstillers uit de EHBO-kit die hij bij zich had. Daarna kon de hond korte afstanden naast hem strompelde.

Twee dagen later en naar schatting 60 kilometer verder, bereikte het duo de weg, waar Best een automobilist tegenhield. Die bracht de jager en zijn gewonde hond naar de bewoonde wereld, meldt The Cairns Post.

Choco werd opgenomen bij een dierenarts in Mareeba met een complexe breuk aan zijn achterpoot. Volgens dierenarts Ethan Maloney kwamen de verwondingen overeen met de beet van een krokodil. ,,De hond heeft veel geluk gehad. Zijn herstel zal nog een tijd duren, maar gelukkig leeft hij nog."

Ook zijn baasje reageert opgelucht. ,,Ik zou alles gedaan hebben om zijn leven te redden", zegt Best.
,,Hij is m'n beste vriend. Geld betekent niets voor me. Het enige wat ik wil is dat hij weer beter wordt. Het was een lange tocht, maar ik zou een miljoen mijl voor hem wandelen als dat nodig was."

Weldoeners hebben de behandeling van Choco betaald nadat zijn verhaal viraal ging, bevestigt de dierenartsenpraktijk vandaag. Die voegt nog toe dat de hond gisteren opnieuw onder het mes ging en het goed stelt. Maandag mag de viervoeter naar huis. Dan worden Best en z'n lieveling weer herenigd.