Slapen in ijshotels en rioolbuizen kon al, maar nu is het ook mogelijk om in een heus zandkasteel te overnachten. Op de zandsculpturenfestivals in Oss en Sneek kun je in een zandhotel slapen.

Het klinkt als een primitieve bedoening, maar de kamer heeft alle faciliteiten van een normale hotelkamer, legt directeur Alec Messchaert van evenementenorganisator GlobalPowWow uit. ,,Er is een normale badkamer, maar het plafond en de muren zijn van zand en er staan zandsculpturen in de kamer."

De zandhotels zijn ingericht naar het thema van de zandsculpturenfestivals. ,,In Sneek is het thema een reis om de wereld. De kamer is in Aziatische sfeer, met Chinese draken, het terracottaleger en Japanse strijders", vertelt Messchaert. ,,In Oss is het thema een reis door de tijd en slaap je in een middeleeuws kasteel."

De gasten hoeven niet bang te zijn dat ze bedolven worden onder het zand, stelt Messchaert gerust. ,,We hebben het bouwwerk zo bewerkt dat het zand niet op de mensen kan vallen. Het is een tijdelijke constructie met verstevigde muren waar een zandkasteel omheen is gebouwd."

Wie in het zandhotel wil logeren, moet achterin de rij aansluiten, want de 'zandtastische ervaring' loopt storm en per locatie is er maar één kamer voor twee personen. ,,Het is niet normaal wat ons overkomt. De telefoon staat roodgloeiend. Het regent aanmeldingen van mensen en journalisten die in het zandhotel willen slapen."

Een nacht in het zandhotel kost 150 euro. Belangstellenden kunnen zich online aanmelden. Het zandsculpturenfestival in Sneek duurt nog tot 20 september en in Oss tot 4 oktober.