De beroemde nazitrein, die Polen al dagenlang in de ban houdt, lijkt gevonden. Volgens lokale media bevat de trein echter geen goud en juwelen, maar vooral militaire attributen. Het mysterieuze voertuig zou zijn gevonden in de zuidwestelijke stad Walbrzych.
De aanwijzingen zijn dusdanig dat goudzoekers worden gewaarschuwd niet op eigen houtje de omgeving uit te kammen. Vermoedelijk is de trein omgeven met mijnen en kan er giftig methaangas vrijkomen. Poolse autoriteiten kondigen aan vrijdag met meer informatie naar buiten te komen over de vondst.

Op dit moment hullen zij zich nog in nevelen. Burgemeester Zygmunt Nowaczyk van Walbrzych wil alleen kwijt dat 'er iets is gevonden' en onderminister van cultuur Pawel Zuchwoski bevestigt dat het 'inderdaad om een trein gaat', meldt het FD. Volgens lokale media zou het gaan om de mysterieuze Poolse nazitrein.

Twee mannen - een Pool en Duitser - claimden vorige week de trein te hebben gevonden en willen 10 procent vindersloon. Ze lieten via hun advocaten weten dat de trein zich 'ergens in Walbrzych zou bevinden'. Volgens Poolse autoriteiten zou de trein echter eigendom zijn van de staat. De vondst zou vergelijkbaar zijn met die van de Titanic.

Tweede Wereldoorlog
Volgens lokale overleveringen verdween de trein aan het einde van de Tweede Wereldoorlog toen de Duitsers voor de oprukkende Sovjettroepen op de vlucht waren. Tijdens de Duitse bezetting waren Poolse musea en galerieën beroofd van kunstwerken, schatten en goudstaven. Om te voorkomen dat deze in Russische handen zouden vallen, werd alles in een trein richting Wroclaw geladen.

De trein vertrok maar kwam nooit op de eindbestemming aan. Volgens de verhalen is de trein verdwenen in een geheim gangenstelsel dat is opgeblazen door de nazi's. De vermiste schatten zouden 28 miljard euro waard zijn. Jarenlang is tevergeefs naar de trein gezocht.