De Amerikaanse 54-jarige Elinor Dempsey was zaterdagochtend aan het surfen in de Stille Oceaan, ter hoogte van het Californische Morro Bay, toen ze plotseling een forse vis haar kant op zag komen. De surfer dacht aanvankelijk dat het een dolfijn was, maar toen het dier een hap uit haar surfplank nam, wist ze dat het foute boel was.
,,Hij landde op mijn surfplank. Toen besefte ik dat hij een hap had genomen en dacht ik: zoiets doen dolfijnen niet'', vertelt Dempsey aan het lokale The Tribune. De Amerikaanse duwde haar surfplank richting de haai en zette het op een gillen.

Dempsey zwom zo snel als ze kon terug naar het strand, niet wetend of de haai misschien de achtervolging inzette. ,,Toen ik begon te zwemmen, wist ik niet wat er achter me in het water gebeurde.'' Dempsey werd vervolgens door een andere surfer op het droge geholpen.

Toevallig genoeg reed op dat moment net een patrouillewagen langs van natuurbeheerders die op weg waren naar een melding elders. Met behulp van de luidspreker op de wagen werden mensen gewaarschuwd voor de haai.

Drommen surfers en andere omstanders verzamelden zich op het strand, waar ze zich vergaapten aan het gat in Dempsey's surfplank. De hap is zo'n 34 centimeter breed, en de haai zelf waarschijnlijk ruim twee meter lang. Volgens de Amerikaanse bioloog Michael Harris die ter plaatse was, moet het een witte haai zijn geweest. Hij gaat ervan uit dat de roofvis slechts een 'onderzoekende hap' nam, om te bepalen of hij er meer van wilde eten.

Dempsey was geschrokken na de beet, maar laat zich er niet van weerhouden weer op de surfplank te klimmen. ,,Ik hou van surfen. Ik wil niet dat dit me tegenhoudt.'' Terwijl mensen zaterdag foto's maakten van haar surfplank, zei ze: ,,Ik kreeg niet n golf. Dat is nog het ergste, dat ik geen golven kreeg.''