Marie Auma (57), de nicht van de Amerikaanse president Barack Obama, eist van de politie in Londen een schadevergoeding van ruim 545.000 euro, omdat agenten haar op de werkvloer stelselmatig kleineerden en intimideerden. De vrouw werkte geruime tijd als burger op een politiebureau in de Britse hoofdstad. Volgens Auma lieten agenten opzettelijk scheten als ze langs haar werkplek liepen.
Britse media zoals The Telegraph en The Guardian melden dat Marie Auma - haar tante is de stiefmoeder van Obama - jarenlang door een hel ging toen ze als onderzoekster werkte bij de Metropolitan Police in Londen. Haar zaak wordt momenteel behandeld door het gerechthof in de hoofdstad. Daar verklaarde haar advocaat deze week dat Baracks nicht het slachtoffer is geworden van pure pesterij. ,,Aan de lopende band ventileerden agenten hun stinkende darmgassen als ze in de buurt waren van mijn cliënte'', aldus advocaat Lorraine Mensah.

De windjes-incidenten op het politiebureau zouden zijn begonnen in 2007 en vervolgens twee jaar hebben geduurd. Volgens de advocaat wilde Auma in 2007 verlof opnemen, omdat haar broer in Kenia was omgekomen bij een auto-ongeluk. ,,Ze wilde zijn graf bezoeken maar dat mocht niet van de politieleiding. Toen ze daarover bij een manager een klacht indiende ging het helemaal mis op de werkvloer''. Auma werd, aldus de advocaat, door de agenten getypeerd als notoire onruststookster die om de haverklap ongepast pauzes nam. ,,En op dat moment begonnen agenten steeds scheten te laten in haar buurt''.

Nadat ze had geklaagd over de politieambtenaren die scheten lieten, werd één van de ruftende agenten overgeplaatst naar een ander bureau. De overlast werd daardoor iets minder, maar hield wel aan, aldus de advocaat.