De polygamische sekte Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints, een afsplitsing van de Mormoonse kerk in Texas met 6000 tot 10.000 leden, houdt er nog vreemdere regels op na dan menigeen al dacht. Charlene Jeffs, vrouw van de sekteleider Lyle Jeffs, heeft een verklaring gedaan waaruit blijkt dat er sprake is van rituele voortplanting door ‘zaaddragers’.

Volgens Jeffs hanteert de sekte een nieuwe doctrine: De mannelijke sekteleden mogen geen kinderen meer krijgen met hun (meerdere) vrouwen. Dat mogen alleen nog speciaal uitverkoren zaaddragers, die de ‘juiste bloedlijn’ hebben om de vrouwen zwanger te maken. De echtgenoten dienen de handen van hun vrouwen vast te houden terwijl de zaaddragers de vrouwen verkrachten.

Charlene Jeffs vertelde erover in het kader van haar voogdijzaak. Zij eist na de scheiding van haar man de voogdij van haar dochters op. Eerder al werd de broer van haar ex-man, de voormalige sekteleider Warren Jeffs, aangeklaagd wegens misbruik van minderjarige meisjes met wie hij trouwde. Warren Jeffs zit een levenslange straf uit. Bij een inval door de politie in 2008 werden 460 kinderen weggehaald.

Privédetective Sam Bower, die de sekte al 10 jaar volgt over de praktijken: ‘Het is een rituele voortplanting die wordt uitgevoerd op een ritueel bed of altaar’. Andere vormen van contact zijn verboden: ‘Elke aanraking tussen koppels buiten rituelen als deze, zelfs een eenvoudige handdruk, kan nu volgens de kerk beschouwd worden als overspel’.